Privacy Policy

 

KINETIK CONSULTING SDN BHD PERSONAL DATA NOTICE

This personal data notice regarding the use and treatment of your personal data (“Personal Data Notice”) by KINETIK CONSULTING SDN BHD (“we”, “our” or “us”) is issued pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).


We specialise in providing on-site engagement services to our clients, including but not limited to screening, interviewing, finalising offers and acceptance, employees onboarding, providing data insights for our client, training, and process designing.


In the course of your dealing with us, you may be required to provide your relevant personal data to us. You may also be requested to provide your relevant personal data to us when you access our website at http://www.letsgokinetik.com.


This Personal Data Notice sets out how we collect and process your personal data. By continuing to communicate with us, browse our website or utilize our services, you expressly consent to our collection, storage, use, retention and disclosure of your personal data as described below.


The personal data that we may collect, without limitation, includes:

  • your name;

  • your contact details such as your email address and phone number;

  • your age;­­­

  • your gender;

  • your date of birth;

  • your identity card or passport number;

  • your ethnicity;

  • your nationality; and

  • your residential address.


(collectively referred to as the “Personal Data”)


Apart from the Personal Data provided by you, we may also collect from you personal data including but not limited to any medical conditions and medications taken by you (where applicable), political opinions, religious beliefs, information relating to your spouse, child and/or other family members or commission or alleged commission by you of any offence (“Sensitive Personal Data”).


We will collect and process your Personal Data and/or Sensitive Personal Data for any of the following purposes:

  • to communicate with you;

  • to facilitate your use of our services;  

  • to enable us to comply with obligations under law or any regulations;

  • for research, benchmarking and statistical analysis; and

  • to ensure that the information you provide is verified and correct.


(collectively referred to as the “Purposes”). 


By providing your Personal Data and/or Sensitive Personal Data to us, you consent to us processing your Personal Data and/or Sensitive Personal Data in accordance with this Personal Data Notice, and you confirm that all Personal Data and/or Sensitive Personal Data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your Personal Data.


In certain circumstances, we may disclose your personal data if required for any of the Purposes above. We may share your Personal Data and/or Sensitive Personal Data, if required, to third parties such as our related companies, professional advisers, our subcontractors or service providers, within or outside Malaysia, on a need-to-know basis and for any other legitimate business purposes only, and to any person to whom we are compelled or required to do so by in law or in response to a government agency.


If you do not provide us with the above Personal Data and/or Sensitive Personal Data, or do not consent to this Personal Data Notice, we may not be able to perform our services effectively, or your ability to enjoy the benefits from our services may be affected.


We are committed to safeguarding your Personal Data and/or Sensitive Personal Data and ensuring that it is stored securely. You have the right to request (details below) for access to, request for a copy of, and request to update or correct your Personal Data and/or Sensitive Personal Data held by us. You also have the right at any time to request for us (details below) to limit the processing and use of your Personal Data, subject to our right to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use and disclose your Personal Data.

We reserve the right to update and amend this Personal Data Notice from time to time, any updates to the Personal Data Notice will be published on our website.

In accordance with Section 7(3) of the PDPA, this Personal Data Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.


If you have any requests to access, obtain a copy of, update, correct or limit the processing of your Personal Data, questions, complaints, or if you wish to withdraw your consent to us collecting and processing your Personal Data, kindly contact our representative at hello@letsgokinetik.com.


Where allowed by PDPA, we may charge a fee to process your request and will inform you of the fee before processing your request.


As at January 2021.

KINETIK CONSULTING SDN BHD NOTIS DATA PERIBADI

Notis data peribadi ini mengenai penggunaan data peribadi anda (“Notis Data Peribadi”) oleh KINETIK CONSULTING SDN BHD (“kami”) adalah dikeluarkan menurut kepada keperluan statutori Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”).

Kami pakar dalam memberikan “on-site engagment services” kepada pelanggan kami, termasuk tetapi tidak terbatas kepada menyaring calon, menemu ramah calon, membuat tawaran, “onboarding” pekerja, memberikan “data insight” kepada pelanggan kami, memberi latihan, dan perancangan proces. 

Sepanjang tempoh pengurusan anda dengan kami, anda mungkin akan diminta untuk memberikan data peribadi anda yang relevan kepada kami. Anda mungkin juga akan diminta untuk memberikan data peribadi yang relevan kepada kami ketika anda mengakses laman web kami di http://www.letsgokinetik.com.

Notis Data Peribadi ini menetapkan bagaimana kami mengumpulkan dan memproses data peribadi anda. Dengan terus berkomunikasi dengan kami, melayari laman web kami atau menggunakan perkhidmatan kami, anda secara jelas menyetujui pengumpulan, penyimpanan, penggunaan, dan penzahiran data peribadi anda seperti yang dinyatakan di bawah.

Data peribadi yang mungkin kami kumpulkan, tanpa batasan, merangkumi:

  • nama anda; 

  • maklumat hubungan anda seperti alamat e-mel dan nombor telefon anda;

  • umur anda; 

  • jantina anda;

  • tarikh lahir anda; 

  • nombor kad pengenalan atau pasport anda; 

  • bangsa anda; 

  • kewarganegaraan anda; dan

  • alamat kediaman anda. 

 (secara kolektif dirujuk sebagai “Data Peribadi”) 

Selain daripada Data Peribadi yang diberikan oleh anda, kami juga mungkin memperoleh daripada anda data peribadi termasuk, tetapi tidak terhad kepada, apa-apa keadaan kesihatan dan ubat-ubatan yang diambil oleh anda (jika berkenaan), pendapat politik, kepercayaan agama, maklumat yang berkaitan dengan suami/isteri, anak-anak dan/atau ahli keluarga anda atau perlakuan kesalahan atau dakwaan perlakuan apa-apa kesalahan oleh anda (“Data Peribadi Sensitif”). 

Kami akan mengumpulkan dan memproseskan Data Peribadi dan/atau Data Peribadi Sensitif anda untuk tujuan berikut: 

  • untuk berkomunikasi dengan anda; 

  • untuk memudahkan anda menggunakan perkhidmatan kami;

  • untuk membolehkan kami mematuhi kewajiban di bawah undang-undang;

  • untuk penyelidikan, penanda aras (benchmarking) dan tujuan analisis statistik; dan

  • untuk memastikan bahawa maklumat yang anda berikan adalah tepat dan betul. 

 (secara kolektif dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”). 

Dengan memberikan Data Peribadi anda dan/atau Data Peribadi Sensitif kepada kami, anda bersetuju untuk kami memproses Data Peribadi anda dan/atau Data Peribadi Sensitif dengan Notis Data Peribadi ini, dan anda mengesahkan bahawa semua Data Peribadi dan/atau Data Peribadi Sensitif yang diberikan oleh anda adalah tepat dan lengkap, dan tidak ada yang mengelirukan atau bukan terkini. Anda akan segera memaklumkan kami sekiranya terdapat perubahan pada Data Peribadi anda.

Dalam keadaan tertentu, kami mungkin akan menzahirkan data peribadi anda jika diperlukan untuk Tujuan-Tujuan di atas. Kami mungkin akan menzahirkan Data Peribadi anda dan / atau Data Peribadi Sensitif, jika diperlukan, kepada pihak ketiga seperti syarikat-syarikat yang berkaitan dengan kami, penasihat profesional, subkontraktor atau penyedia perkhidmatan kami, di dalam atau di luar Malaysia, atas dasar perlu-tahu (need-to-know basis) dan untuk mana-mana tujuan perniagaan lain yang sah sahaja, dan kepada sesiapa yang diwajibkan oleh undang-undang atau sebagai tindak balas kepada agensi kerajaan.

Jika anda tidak memberikan Data Peribadi dan/atau Data Peribadi Sensitif di atas atau tidak bersetuju dengan Notis Data Peribadi ini, kami mungkin tidak dapat melaksanakan perkhidmatan kami dengan berkesan, atau keupayaan anda untuk menikmati manfaat dari perkhidmatan kami mungkin akan terjejas.

Kami komited untuk melindungi Data Peribadi dan/atau Data Peribadi Sensitif anda dan memastikan ia disimpan dengan selamat. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada (butir-butir di bawah), meminta salinan, dan meminta untuk mengemas kini atau membetulkan Data Peribadi dan/atau Data Peribadi Sensitif yang disimpan oleh kami. Anda juga mempunyai hak pada bila-bila masa untuk meminta kami (butir-butir di bawah) untuk mengehadkan pemprosesan dan penggunaan Data Peribadi anda, tertakluk pada hak kami untuk bergantung kepada pengecualian untuk mengumpul, menggunakan dan menzahirkan Data Peribadi anda. 

Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis Data Peribadi ini dari semasa ke semasa, sebarang kemas kini mengenai Notis Data Peribadi akan diterbitkan di laman web kami. Selaras dengan Seksyen 7(3) PDPA, Notis Data Peribadi ini disediakan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya berlaku apa-apa pencanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai. 

Sekiranya anda mempunyai sebarang permintaan untuk mengakses, mendapatkan salinan, mengemas kini, membetulkan atau mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda atau membuat pertanyaan atau membuat aduan atau sekiranya anda ingin menarik balik persetujuan anda terhadap pengumpulan dan pemproseskan Data Peribadi anda oleh kami, sila hubungi wakil kami di hello@letsgokinetik.com.

Di mana dibenarkan oleh PDPA, kami mungkin mengenakan bayaran untuk memproses permintaan anda dan akan memberitahu anda mengenai bayaran tersebut sebelum memproses permintaan anda.


Bertarikh pada Januari 2021.

Acknowledgement

Job Interview
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

©2020 by Kinetik.